e-shop
Κατηγορίες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΚΑΖΟΝ
Πληροφορίες
ΛΙΣΤΑ ΣΥΓΚΡΙΣΕΩΣ
ΕΞΟΔΑ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Newsletter Περισσότερα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ
PAYPAL
ΕΥΡΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ
ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΦΥΤΩΝ ΚΗΠΟΥ
 
 



ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΚΗΠΟΥ

 

Σχετικά με το αυτόματο πότισμα του κήπου υπάρχουν κυρίως δυο κατηγορίες αυτομάτου:

Α) την σταγδην άρδευση και

Β) το πότισμα με εκτοξευτηρες(για γκαζόν)

 Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ μόνο στην πρώτη κατηγορία.

 

Η σταγδην άρδευση χρησιμοποιείται για το πότισμα δέντρων, θάμνων και πιο μικρών φυτών. Για το πότισμα τους χρησιμοποιούμε σωλήνες με ενσωματωμένους σταλακτες σε αποστάσεις που επιθυμούμε ή τοποθετούμε μόνοι μας τους σταλάκτες ανάλογης παροχής. Παροχή νερού μπορεί να έχουμε είτε από δίκτυο ύδρευσης είτε από αντλία. Για να κάνουμε σωστούς υπολογισμούς

μετράμε την στατική πίεση και την παροχή του δικτύου σε διάφορες πιέσεις με παροχόμετρο(για το παροχόμετρο αναφέρω λεπτομέρειες  στο αυτόματο πότισμα βεράντας).Αν δεν έχουμε παροχόμετρο χρησιμοποιούμε μια βάνα με μανόμετρο και ενα δοχείο συγκεκριμένης χωρητικότητας. Ανοίγουμε τη βάνα σε διαφορετικές στάσεις και χρονομετρούμε το γέμισμα του δοχείου. Με αυτο τον τρόπο έχουμε την παροχή του δικτύου σε διάφορες πιέσεις. Πχ ανοίγοντας τη βανα τόσο ώστε το μανόμετρο να γραφει 2bar και το δοχειο 10 λίτρων γεμίζει σε 20 δευτερολεπτα, τοτε η παροχη σε 2bar ειναι 10 / 20 Χ 3600= 1800λιτρα ανα ώρα. Ανάλογα με τις μετρήσεις θα βγάλουμε και τα συμπεράσματα για την πίεση του δικτύου και για το πόσες ηλεκτροβανες θα χρειαστούμε για να εξασφαλίσουμε το πότισμα όλων των φυτών.      Αν ο κήπος μας είναι μικρός δεν θα χρειαστουμε να μπούμε σε ιδιαίτερο κόπο και υπολογισμούς.Με έναν προγραμματιστή τη βγάζουμε τη δουλειά, αρκεί να σιγουρευτούμε ότι η πίεση που ασκεί το δίκτυο στον προγραμματιστή δεν είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

 

     Αν όμως ο κήπος είναι μεγάλος με αρκετά επιμήκεις φράκτες θα πρέπει να μπούμε σε ιδιαίτερες μελέτες.

     Ένας παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι η τριβές του σωλήνα. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις απώλειες πίεσης σωλήνα πολυαιθυλενίου ανάλογα με την εξωτερική του διάμετρο(και το πάχος του) παράδειγμα: ο σωλήνας Φ20(εξωτερική διάμετρο 20mm) και με πάχος τοιχώματος 2mm, όταν παρέχει νερό 0.2 λίτρα το δευτερόλεπτο(0.2χ3600= 720 λίτρα την ώρα) έχει απώλεια πίεσης 0.9bar στα 100μετρα(1bar= 100kpa)

Η ταχύτητα του νερού μέσα στο σωλήνα αυτό είναι:

Παροχή /1000πR2=0.2/1000x3.14 x[0.020-2(0.002)]2=

=0.2/3140x0.0162=o.2/0.8=0.25m/sec

 

   

 

 

   Ένας άλλος παράγοντας είναι πόσους σταλακτες έχει ενσωματωμένους και πόση παροχή έχει ο καθένας.

Πχ αν έχουμε ένα σωλήνα 100m με σταλακτη ανα33cm παροχής 2l/h τότε η συνολική παροχή του σωλήνα είναι 600l/h.

     Το παρακάτω πινακάκι μας βοηθάει να καταλάβουμε τα μέγιστα επιτρεπτά μήκη σωλήνα που μπορούμε να χρησιμοποιησουμε με απόκλιση πρώτου-τελευταίου σταλακτη 15%σε παροχή νερού, όταν η πίεση εισόδου κατά τη διάρκεια της ροής(οχι η στατική) είναι 1bar. Κάτω από αυτό υπάρχει και το διάγραμμα κάθε σταλακτη που δείχνει τη σχέση πίεσης-παροχής.

          Υπάρχουν και αυτορυθμιζόμενοι σταλακτες που όταν ανεβαίνει η πίεση πάνω από κάποιο όριο, η σχέση πίεση-παροχή κάθε σταλακτη παραμένει σταθερή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζουν και τα δεδομένα του πίνακα.

 

 

 

 

    Άλλος παράγοντας είναι αν η επιφάνεια μας είναι επίπεδη, ανηφορική ή κατηφορική. Τα 10m ανηφόρα μας στερούν 1bar πίεση. Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να χρησιμοποιούμε αυτοριθμιζομενους σταλακτες.

    Σημαντικό ρολο παίζουν και οι δυνατότητες παροχής της ηλεκτροβανας. Οι οδηγίες χρήσης μας πληροφορούν για τη μέγιστη απόδοση της ηλεκτροβανας

   Και ο τελευταίος παράγοντας είναι αν έχουμε εποχιακές πτώσεις πίεσης στο δίκτυο ή πέσιμο απόδοσης αντλίας με την πάροδο του χρόνου.

 

   Συμψηφίζοντας όλους τους παραπάνω παράγοντες κάνουμε τη μελέτη μας.

  

   Αν δεν τα πάμε και τόσο καλά με τα μαθηματικά και μας δυσκολεύει η μελέτη, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις σωληνώσεις πειραματικά!

 

Ενδεικτικες παροχες αναλογα με τη διατομη του σωληνα ειναι: 

Φ16: 580 λίτρα /ώρα 

Φ20: 1100 λίτρα/ώρα 

Φ25: 1800 λίτρα /ώρα

Φ32: 3050 λίτρα /ώρα 

Φ40: 5400 λίτρα /ώρα 

Φ50: 8400 λίτρα /ώρα 

(Οι παραπάνω παροχές έχουν υπολογιστεί με πίεση 4atm στην πηγή του νερού (βρύση).

Η πίεση των 4atm είναι η μέση πίεση στο δίκτυο ύδρευσης.)


   Τέλος σε περίπτωση που ο κήπος θα χρειαστεί περισσότερες από μια ηλεκτροβάνες, αντί για προγραμματιστή μπαταρίας ενιαίο με την ηλεκτροβάνα, θα χρησιμοποιήσουμε κεντρικό προγραμματιστή ρεύματος, αποκοπτόμενο από τις ηλεκτροβάνες, με 2,3,4,5,6 κλπ στάσεις για περισσότερη πρακτικότητα και έλεγχο  του ποτίσματος.

 



https://www.texnagron.gr/ υλικα αυτοματου ποτίσματος

 
Επιστροφή
Καλάθι Αγορών Περισσότερα
Άδειο καλάθι
Προσφορές Περισσότερα
ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΜΗΝΑΣ ΣΠΟΡΑΣ
ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ
ΑΠΩΘΗΤΙΚΟ

ΤΕΧΝΑΓΡΟΝ

ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ DRAKER
ΜΕΤΡΗΣΗ PH
SSL Certificates