e-shop
Κατηγορίες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΚΑΖΟΝ
Πληροφορίες
ΛΙΣΤΑ ΣΥΓΚΡΙΣΕΩΣ
ΕΞΟΔΑ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Newsletter Περισσότερα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ
PAYPAL
ΕΥΡΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΚΑΖΟΝ
 
ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΚΑΖΟΝ

Πριν την σπορά ή την τοποθέτηση  φυσικού χλοοτάπητα, πρέπει να μελετήσουμε κάποιους βασικούς παράγοντες, για τη σωστή επιλογή ποικιλίας, που το καθιστούν κατάλληλο στις ανάγκες του κήπου μας. Τέτοιοι παράγοντες είναι η άρδευση, η ηλιοφάνεια, το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης καθώς και η χρήση του χώρου.

Σε αυτό το σημείο θα γίνει μία αναφορά στις επιλεγμένες βελτιωμένες ποικιλίες που απαντώνται στον Ελλαδικό χώρο και συνδυάζουν εξαιρετική καλλωπιστική εμφάνιση και αντοχή στο κλίμα της Ελλάδας. Οι ποικιλίες αυτές είναι :

1.Festuca Arudinacea          4.Cynodon Dactylon (Aγριάδα)

2.Paspalum Vaginatum       5.Pennisetum Clabdestinum (Κικούγιου)

3.Dichondra Repens            6.Μείγμα γηπέδων από Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P.

Ας τα δούμε αναλυτικότερα :

Α) Άρδευση

  Απαραίτητη φαινεται να είναι η εγκατάσταση αυτόματου πότισματος στον κήπο, για την σωστή ανάπτυξη του χλοοτάπητά μας αλλά και την ευρωστία του, διαφορετικά θα αφιερώνουμε σημαντικό χρόνο για τακτικό χειρωνακτικό πότισμα όπου δεν θα υπάρχει η ομοιογένεια και η ακρίβεια της παροχής νερού. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος απαιτεί και ικανοποιητική πίεση και παροχή νερού (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σε ανάλογο άρθρο ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ). Επίσης πρέπει να προσδιορίσουμε και το κόστος νερού που θα καταναλώνουμε ανάλογα με την επιφάνεια, το έδαφος, το φωτισμό και την ποικιλία. Πολύ σημαντικό στην επιλογή ποικιλίας είναι και η ποιότητα νερού που έχουμε. Δεν αντέχουν όλες οι ποικιλίες σε υφάλμυρα νερά. Παρακάτω παραθέτουμε την κατάταξη των ειδών με βάση την αντοχή τους στην αλατότητα από το πλέον ανθεκτικό στο λιγότερο.

1.Paspalum Vaginatum

2.Pennisetum Clabdestinum (Κικούγιου)

3.Cynodon Dactylon (Aγριάδα)

4.Μείγμα γηπέδων από Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P.

Όσον αφορά την ανθεκτικότητα στην ξηρασία, τα είδη διαφοροποιούνται ως εξης :

1.Pennisetum Clabdestinum (Κικούγιου)

2.Paspalum Vaginatum

3.Cynodon Dactylon (Aγριάδα)

4.Festuca Arudinacea, Μείγμα γηπέδων από Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P.

  Β) Ηλιοφάνεια :

   Είναι γενικώς αποδεδειγμένο ότι όλες οι ποικιλίες γκαζόν ευδοκιμούν σε άπλετο φωςτισμό. Ορισμένα είδη δίνουν αρκετά καλά αποτελέσματα και σε συνθήκες σκίασης. Τα είδη αυτά είναι:

1.Dichondra Repens

2.Festuca Arudinacea

3.Μείγμα γηπέδων από Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P.

  Γ) ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

   Εκτός από το κόστος εγκατάστασης γκαζόν  και κατανάλωσης νερού πρέπει να προβλεφτεί και το κόστος συντήρησης του, που περιλαμβάνει την λίπανση, την κοπή, την πρόληψη και καταπολέμηση παθογόνων οργανισμών και ασθενειών. Τα ψυχρόφυλλα(Festuca Arudinacea) θεωρούνται είδη με ποιό χαμηλό κόστος συντήρησης λόγω της ανθεκτικότητάς τους σε παθογόνους οργανισμούς αλλά και εγκατάστασης λόγω της χαμηλής τιμής τους. Όσον αφορά τις ανάγκες σε λιπάνσεις και κοπής χλοοτάπητα, το τριφυλλάκι (Dichondra Repens ) είναι το 1ο λιγότερο απαιτητικό από τα είδη. Οι ανάγκες σε νερό είναι αρκετά χαμήλές στα θερμόφυλλα είδη (Pennisetum Clabdestinum (Κικούγιου), Paspalum Vaginatum, Cynodon Dactylon (Aγριάδα) όπως έχουμε προαναφέρει.

Δ) ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

   Κάθε ποικιλία έχει και διαφορετική ανθεκτικότητα στις καταπονήσεις. Πρεπει να λάβουμε υπόψην την χρήση για την οποία προορίζεται το γκαζόν, αν για παράδειγμα έχει μόνο καλλωπιστικό ρόλο ή αθλητικής δραστηριότητας.

Υψηλή ανθεκτικότητα στη χρήση έχουν τα :

Pennisetum Clabdestinum (Κικούγιου), Paspalum Vaginatum, Cynodon Dactylon (Aγριάδα)

Μέτρια:

Festuca Arudinacea , Μείγμα γηπέδων από Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P.

Μηδενική:

Dichondra Repens ( Τριφυλλάκι)

Λίγα λόγια για κάθε ποικιλία που συναντάμε στον Ελλαδικό χώρο :

Η φεστούκα (Festuca arundinacea) έχει τις περισσσοτερες πωλησεις στην Ελλάδα. Κυριαρχεί στα ψυχρόφιλα είδη και έχει πολύ καλά εμφανισιακά χαρακτηριστικά με σκούρο πράσινο χρώμα χειμώνα καλοκαίρι. Έχει μέτρια αντοχή στη σκιά,  καλή αντοχή στη χρήση και ικανοποιητική αντοχή στην αλατότητα (αγωγιμότητα μέχρι 3.000). Οι ενδοφυτικοι εμβολιασμοί το κάνουν τώρα πια, πιο ανθεκτικό στις ασθένειες. Χρησιμοποιείται για κήπους, πάρκα, ξενοδοχεία, δημόσιους χώρους πρασίνου , γήπεδα ποδοσφαίρου πρανή δρόμων κλπ

Το πάσπαλουμ (Paspalum vaginatum) με τα καινούρια υβρίδια υπερτερεί στα θερμόφιλα είδη με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία προσφέροντας μεγάλη οικονομία νερού. Αντέχει πολύ καλά στην αλατότητα και μπορεί να ποτίζεται και με υφάλμυρα νερά(αγωγιμότητας μέχρι 15.000) Έχει επιθετική γρήγορη ανάπτυξη , πολύ σύντομο χειμερινό λήθαργο, λεπτό φύλλωμα και ανακάμπτει γρήγορα από τις καταπονήσεις. Καλύπτει τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές γηπέδου γκολφ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σε γήπεδα ποδοσφαίρου, παραθαλάσσιες κατοικίες, πάρκα, νησιά, beach bar και γενικά όπου χρειάζεται οικονομία νερού.

Η διχόνδρα ή καλλωπιστικό τριφύλλι (Dichondra repens) σχηματίζει ένα εντυπωσιακό πυκνό τάπητα με στρογγυλά φυλλαράκια σκουροπράσινου χρώματος. Έχει το πλεονέκτημα να αντέχει στη σκιά και να κουρεύεται αραιά ή καθόλου. Χρησιμοποιείται στους κήπους με πολύ περιορισμένη ηλιοφάνεια και σε μικρά κηπάκια που δεν είναι προσιτό το κούρεμα.

Η αγριάδα ή ουγκάντα ή βερμούδα (Cynodon Dactylon) ως θερμόφιλο είδος εχει αντοχη στην ξηρασια, στο πάτημα και σττην αλατότητα. Εχει λεπτο φύλλο κατι που του δίνει ιδιαιτερη υφή και καλλωπισμό. Το χειμωνα πέφτει σε λήθαργο όσο οι θερμοκρασίες ειναι κατω από 12 βαθμους Κελσίου και την ανοιξη αναβλαστάνει. Επεκτείνεται με στόλωνες και ειναι καταλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές για κήπους δημόσιους , ιδιωτικούς, και γενικα όπου υπάρχει έλλειψη νερού.

Το Κικούγιου (Pennisetum Clandestinum) πολύ ανθεκτικο  στην ξηρασία, στο πάτημα και στην αλλατότητα και έχει γρήγορη εξάπλωση. Εχει χοντρούς στολωνες και φύλλα και πέφτει σε λήθαργο μονο στις βόρειες περιοχές. Κατάλληλο για παραθαλάσσια αλατώδη εδάφη.

Το γηπεδικό μείγμα (Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P) αποτελούμενο από 4 διαφορετικές ποικιλίες σπόρου γκαζόν προσδίδει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός χλοοτάπητα υψηλών επιδόσεων. Κύρια χαρακτηριστικά του σε σχέση με τα υπόλοιπα ψυχρόφυλλα είδη ειναι η ανθεκτηκότητα στο πάτημα, στη ζέστη  και στην ξηρασία(εξοικονομεί 30% περισσότερο νερο σε σχέση με άλλα ψυχρόφυλλα μείγματα) Ιδανική επιλογή για γήπεδα και δημόσιους-ιδιωτικούς κήπους.

Όσον αφορά την εγκατάσταση του χλοοτάπητα υπάρχουν  3 τρόποι:

Με μοσχεύματα

Ισχύει σε περιπτώσεις   που έχουμε  ήδη κάποια επιφάνεια γκαζόν  θερινού τύπου που εξαπλώνεται με στόλωνες(όχι με αδέλφωμα) από την οποία μπορούμε να πάρουμε τους στόλωνες, να τους τεμαχίσουμε και να τους μεταφυτεύσουμε στην επιφάνεια που θέλουμε. Οι στόλωνες θα αναβλαστήσουν και θα επεκταθούν σιγά σιγά καταλαμβάνοντας την επιφάνεια

 

Με σπορά

Χρησιμοποιούμε τους σπόρους του είδους που θέλουμε και τους σκορπίζουμε ομοιόμορφα συγκεκριμένη ποσότητα( ανάλογα το είδος) σε ανάλογη επεξεργασμένη επιφάνεια. Με ειδικό τρόπο κάνουμε επιφανειακό  θάψιμο του σπόρου και το ποτίζουμε τακτικά και προσεκτικά για να βλαστήσουν.

 Στην σπορά πρέπει να προσέξουμε:

 1. Την εποχή σποράς( ανάλογα με το είδος)
 2. Την ποσότητα σπόρου (ανάλογα με την επιφάνεια)
 3. Την ομοιομορφία σποράς
 4. Την προετοιμασία και επεξεργασία εδάφους(αφράτη επίπεδη επιφάνεια χωρίς πέτρες και συσσωματώματα, προσθήκη τύρφης)
 5. Το μερικό θάψιμο(1-2χιλιοστα)
 6. Κυλίνδρωση(πάτημα του σπόρου με βαρύ κύλινδρο)
 7. Τη συχνότητα και ποσότητα ποτίσματος
 8. Έντομα εδάφους( μυρμήγκια) και καιρικές συνθήκες(καταιγίδες)
 9. Προστασία χώρου(να μην  πατιέται)

Με έτοιμο χλοοτάπητα

Είναι ο πιο γρήγορος και εγγυημένος τρόπος εγκατάστασης και γίνεται παντός εποχής. Στρώνουμε λεπτές

λωρίδες χώματος με φυτρωμένο γκαζόν πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε, και έχουμε σε ελάχιστο χρόνο το πράσινο τοπίο μας. Το προσέχουμε και το ποτίζουμε συχνά στην αρχή για να προχωρήσει το ρίζωμά του πιο βαθιά.

Στον έτοιμο χλοοτάπητα πρέπει να προσέξουμε

 1. Την προετοιμασία και επεξεργασία εδάφους(αφράτη επίπεδη επιφάνεια χωρίς πέτρες και συσσωματώματα, προσθήκη τύρφης)
 2. Την προστασία του χλοοτάπητα πριν την εγκατάσταση σε σκιερό και δροσερό χώρο
 3. Έντονο και προσεκτικό πότισμα(τύπου βροχής) μετά το στρώσιμο για να φτάσει η υγρασία σε βάθος και τακτά ποτίσματα τις πρώτες μέρες
 4. Την προστασία του χώρου τις πρώτες βδομάδες

Συντήρηση χλοοτάπητα

Βασικές διαδικασίες συντήρησης του χλοοτάπητα είναι:

 1. Πότισμα
 2. Κούρεμα
 3. Λίπανση
 4. Σκούπισμα-Καθάρισμα
 5. Ξεβοτάνισμα
 6. Φάρμακα(ασθένειες, έντομα, ζιζάνια)
 7. Επισπορά
 8. Εξαέρωση εδάφους
 9. Καθάρισμα επιφανειακού στρώματος νεκρού γκαζον

 

 

Επιστροφή
Καλάθι Αγορών Περισσότερα
Άδειο καλάθι
Προσφορές Περισσότερα
ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΜΗΝΑΣ ΣΠΟΡΑΣ
ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ
ΑΠΩΘΗΤΙΚΟ

ΤΕΧΝΑΓΡΟΝ

ΣΠΟΡΟΙ ΒΟΤΑΝΩΝ
ΜΕΤΡΗΣΗ PH
SSL Certificates