Βολβοί Άνοιξης Γλαδιόλα - Βολβος ανοιξιατικής φυτευσης με Λουλούδια σε Ταξιανθίες

Οι Γλαδιόλες πήραν το όνομά τους από τη λατινική λέξη Gladiolus που σημαίνει στα λατινικά κοντό ξίφος συμβολίζοντας τα φύλλα της. Το μέρος που θα διαλέξουμε για να τις καλλιεργήσουμε θα πρέπει να έχει έντονο φωτισμό για να μας χαρίσει έντονες και ζωηρές ταξιανθίες με δυνατά ανθικά στελέχη.
Οι γλαδιόλες ανοίκουν
στους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης
με κονδυλόμορφους βολβούς και φέρνουν
φύλλα σπαθωτα σε δύο σειρες. Οι ταξιανθίες
τους αποτελούνται απ'ο 10-20 άνθη ή
περισσότερα σε διάφορους χρωματισμούς.
Πριν τη φύτευση γίνεται βαθιά και καλή κατεργασία του εδάφους προσθέτοντας αρκετή οργανική ουσία και λίπασμα. Οι βολβοί φυτέυονται μετα τον τελευταίο παγετό και μπορούμε να συνεχίζουμε να φυτέυουμε μεχρι τα μέσα καλοκαιριού αρκεί να διατηρούμε τους βολβούς μας σε ψυχρό μέρος 2-4 βαθμούς κελσίου για να μην χάσουν την υγρασία τους. Προσπαθούμε να έχουμε αφράτο χώμα πανω από το βολβό της γλαδιόλας για να διευκολύνουμε τη βλάστηση η οποία θα μας δώσει σημάδια με το πρώτο φύλλο ύστερα απο 3 εβδομάδες. Μετά από το 6ο φύλλο εμφανίζεται το ανθικό στέλεχος. Η συνεχής διαδοχική φύτευση της γλαδιόλας κάθε 15μερο μας επιτρέπει να έχουμε παρτέρια με συνεχη άνθηση απο αρχές καλοκαιριού μέχρι και το φθινόπωρο. Η ανθοφορία του φυτού αρχίζει περίπου μετά από 3 μήνες από τη φύτευση ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Όταν ο βολβός της γλαδιόλας φυτευτεί αρχίζει να βγάζει ρίζες και να εξογκώνεται σχηματίζοντας ενα νεο βολβό με καινούριες ρίζες. Στην συνέχεια σχηματίζει στο πλάι καινούρια βολβίδια που αποτελουν τον κυριότερο τρόπο πολλαπλασιασμού. Αυτά τα συγκεκριμένα βολβιδια πρέπει να καλλιεργηθουν 2-3 χρόνια για να πάρουν το κατάλληλο μέγεθος ωστε να δώσουν ζωηρή ταξιανθία.
Στον κήπο οι γλαδιόλες φυτέυοντας κατά ομάδες και με περιοδική φύτευση για να έχουμε συνεχόμενη ανθοφορία και να παίρνουμε τακτικά ανθοδέσμες για τα ανθοδοχεία του σπιτιού μας. Προσοχή στο γεγονός οτι δεν αντέχει τον ανταγωνισμό με άλλα φυτά και πρέπει να αφαιρούμε τακτικά τα ζιζάνια. Μπορούν βεβαίως να καλλιεργηθούν και σε γλάστρες δίνοντας ιδιαίτερη ομορφιά στο χώρο μας.
Οι Γλαδιόλες εχουν
ως εχθρούς τις μελίγκρα, τον τετράνυχο,
τον θρίπα και την αγρότιδα, και ως
ασθένειες τη βακτηρίωση, τη φουσαρίωση,
τη σεπτόρια και την σκληρωτινίαση.