Περιγραφή

Το δενδρολίβανο Rosmarinus Officinalis L. είναι θάμνος, ιθαγενής της Ευρώπης, αυτοφυές στις χώρες της λεκάνης της μεσογείου. Είναι μικρός θάμνος με ύψος που φτάνει μέχρι 2 μέτρα. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή δερματώδη χρώματος σκούρου πράσινου, αρωματικά, Το άνθος του είναι μικρό με χρώμα ιώδες.

Η λατινική του ονομασία Rosmarinus μεταφράζεται ως «δροσιά από τη θάλασσα». Η ονομασία αυτή είναι  πιθανόν εμπνευσμένη από το λεπτό γαλάζιο, ιώδες χρώμα του άνθους του ή από τα σημεία όπου φύεται μόνο του – κοντά στη θάλασσα.


Ιστορία και παράδοση

Το δεντρολίβανο είχε πολύ μεγάλη σημασία στην αρχαιότητα. Οι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης στον άνθρωπο. Το χρησιμοποιούσαν - προφανώς λόγω του πολύ έντονου αρώματός του – καίγοντας το, κατά τις θυσίες των ζώων προς τους θεούς. Γενικά το χρησιμοποιούσαν πολύ ως αρωματικό και ως τέτοιο αναφέρεται από τον Διοσκουρίδη το οποίο ονομάζει ‘’τέταρτη λιβανωτίδα’’.

Επίσης στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν σύμβολο ενθύμησης, ανάμνησης και δικαιοσύνης, καθώς πίστευαν ότι φυτρώνει μόνο στις αυλές δίκαιων ανθρώπων.

Το φορούσαν στους μαθητές ως στεφάνι όταν είχαν εξετάσεις γιατί βοηθούσε στη συγκέντρωση και τη μνήμη. Το ονόμαζαν και ‘’πόα των στέψεων’’ διότι το χρησιμοποιούσαν, μαζί με την μυρτιά και τη δάφνη, σε ανθοδέσμες και βασιλικές στέψεις.

Αργότερα, κατά το μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε και σε καλλυντικά σκευάσματα. Στην ιστορία αναφέρεται ένα ελιξίριο το οποίο κατασκευαζόταν κατόπιν απόσταξης δεντρολίβανου, κέδρου και τερεβινθίνης που μεταμόρφωσε μία παράλυτη 70χρονη πριγκίπισσα σε μια ελκυστική νεαρή κοπέλα τη οποία ζήτησε σε γάμο ο βασιλιάς τής Πολωνίας το 1370. Το ελιξίριο αυτό ονομάστηκε "Το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας"


Θεραπευτικές ιδιότητες

Το δεντρολίβανο είναι ισχυρό επουλωτικό των πληγών και των μικροτραυματισμών.

Χρησιμοποιείται κατά των νευρικών πονοκεφάλων και των ημικρανιών

Είναι τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος προς τον εγκέφαλο βοηθώντας την μνήμη.

Είναι πολύ καλό αποχρεμπτικό, καταπραϋντικό κατά του βήχα και του άσθματος.

Έχει τονωτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες

Ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις ήπιας μορφής κατάθλιψης.

Καταπραΰνει σε καταστάσεις δυσπεψίας και αερίων της κοιλιάς

Έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες.

Άλλες χρήσεις

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται πολύ ως αρωματικό σε διάφορα φαγητά και κυρίως ψητά κρέατα και ψάρια

Χρησιμοποιείται κατά του σκόρου

Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό του κρασιού αλλά και ως συντηρητικό του λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων.

Το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές στην παρασκευή καλλυντικών.

Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το δεντρολίβανο είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων που πιστεύεται ότι βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση επιβλαβών ελεύθερων ριζών.

Πηγές: ''Μικρή εγκυκλοπαίδεια των βοτάνων'' της Ρούλας Γκόλιου.

             medicalnewstoday.com

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπάνω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι αποτέλεσμα συλλογής πληροφοριών από ξένη και ελληνική βιβλιογραφία. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί περιεχόμενο επιστημονικής έρευνας και ιατρικών δεδομένων για θεραπεία προβλημάτων υγείας.