Η πανέμορφη Ντάλια έχει καταγωγή το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική και ανακηρύχθηκε το εθνικό λουλούδι του Μεξικού.  Οι κόνδυλοι καλλιεργήθηκαν ως καλλιέργεια τροφίμων από τους Αζτέκους , αλλά αυτή η χρήση σταμάτησε  σε μεγάλο βαθμό μετά την ισπανική κατάκτηση . Οι προσπάθειες εισαγωγής των κονδύλων ως τροφής στην Ευρώπη ήταν ανεπιτυχείς. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν το φυτο  ως θεραπευτικό για την επιληψία και το μακρύ στέλεχος του φυτού ως σωλ΄ήνα νερού. Το όνομα ΄Ντάλια το έδωσαν ευρωπαίοι βοτανολόγοι που μελετούσαν το φυτό ενώ το αρχικό όνομα από τους ιθαγεννής   ήταν «νεροκαλάμο», «νεροσωλήνας», «λουλούδι σωλήνα νερού», «κούφιο λουλούδι μίσχου» και «άνθος ζαχαροκάλαμου»  λογω της κοιλότητας του στελέχους των φυτών.

Οι ντάλιες είναι πολυετή φυτά με κονδυλώδεις ρίζες, αν και καλλιεργούνται ως μονοετή φυτά σε ορισμένες περιοχές με κρύους χειμώνες. Ενώ μερικά έχουν ποώδη στελέχη, άλλα έχουν μίσχους που λιγώνουν ελλείψει δευτερογενούς ιστού και βλασταίνουν μετά τον χειμερινό λήθαργο, επιτρέποντας περαιτέρω εποχές ανάπτυξης. Υπάρχουν επί του παρόντος 42 αποδεκτά είδη στο γένος Dahlia ,  αλλά νέα είδη συνεχίζουν να περιγράφονται και περισσότερες από 57.000 καταχωρημένες ποικιλίες


 
Τύπος λουλουδιού

Η επίσημη ταξινόμηση απαριθμεί δεκατέσσερις ομάδες, ομαδοποιημένες ανά τύπο λουλουδιών

 

Ομάδα 1 – Ντάλιες με ένα άνθος( Sin ) – Το λουλούδι έχει έναν κεντρικό δίσκο με έναν μόνο εξωτερικό δακτύλιο από πέταλα (που μπορεί να επικαλύπτονται) που τον περιβάλλει τα οποία μπορεί να είναι καμπυλωτά ή αιχμηρά

( π.χ. 'Twyning's After Eight'  )

 

 

 

Ομάδα 2 – Ντάλιες με άνθη ανεμώνης( Anem ) – Το κέντρο του λουλουδιού αποτελείται από πυκνά επιμηκή σωληνοειδή πέταλα, μακρύτερα από αυτά της μονής ντάλιας, ενώ τα εξωτερικά μέρη έχουν έναν ή περισσότερους δακτυλίους πιο επίπεδων ακτίνων. Ο κεντρικός δίσκος απουσιάζει.

( π.χ. «Boogie Woogie» )

 

 

Ομάδα 3 – Ντάλιες Collerette( Col ) – Μεγάλα επίπεδα πέταλα που σχηματίζουν έναν ενιαίο εξωτερικό δακτύλιο γύρω από έναν κεντρικό δίσκο και οι οποίοι μπορεί να επικαλύπτουν έναν μικρότερο κύκλο πετάλων πιο κοντά στο κέντρο.

(π.χ. «Starsister», «Lilian Alice», «Apple Blossom»)

 

 

 

Ομάδα 4 – Ντάλιες νούφαρου ( WL ) – Διπλά άνθη, φαρδιές αραιές καμπύλες, ελαφρώς κυρτές ή επίπεδες μπουκίτσες και πολύ ρηχά σε βάθος σε σύγκριση με άλλες ντάλιες. Βάθος μικρότερο από το μισό της διαμέτρου της άνθισης.

(π.χ. 'Cameo'  )

 


 

Ομάδα 5 – Διακοσμητικές ντάλιες ( D ) – Διπλά άνθη, ακτίνες πλατιές, επίπεδες, δεν περικλείουν περισσότερο από εβδομήντα πέντε τοις εκατό του διαμήκους άξονα, ελαφρώς στριμμένες και συνήθως με αμβλύ μυτερό. Δεν υπάρχει ορατός κεντρικός δίσκος. 

(π.χ. «Berliner Kleene» )


 

 

Ομάδα 6 – Ντάλιες με μπάλα ( Ba ) – Διπλά άνθη που έχουν σχήμα μπάλας ή ελαφρώς πεπλατυσμένα. Ακτινωτές μπουκίτσες αμβλυμένες ή στρογγυλεμένες στις άκρες, τα περιθώρια διατεταγμένα σπειροειδώς, περιελίσσονται για τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό του μήκους των ανθέων. Μεγαλύτερο από τα Pompons.

(π.χ. 'Barbarry Ball' )

 


Ομάδα 7 – Ντάλιες Pompon ( Pom ) – Διπλά σφαιρικά μικροσκοπικά λουλούδια που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από άνθη που είναι κυρτά προς τα μέσα ( ελικοειδής ) σε όλο τους το μήκος (διαμήκης άξονας), που μοιάζουν με πομπόν .

( π.χ. "Μικρός κόσμος"  )

 


 

Ομάδα 8 – Κάκτοι ντάλιες ( C ) – Διπλή άνθηση, μυτερές ακτίνες, με την πλειονότητα να περιστρέφονται (τυλιγμένα) πάνω από το πενήντα τοις εκατό του διαμήκους άξονά τους και ίσια ή κυρτά. Πιο στενό από τον ημικάκτο.

( π.χ. «Nuit d'Eté»  )

 


 

Ομάδα 9 – Ντάλιες ημικάκτων ( S–c ) – Διπλά άνθη, πολύ μυτερές ακτίνες, περιστροφικές για περισσότερο από είκοσι πέντε τοις εκατό και λιγότερο από το πενήντα τοις εκατό του διαμήκους άξονά τους. Ευρεία στη βάση και ίσια ή κυρτή, σχεδόν αιχμηρή στην όψη.

( π.χ. «Mick's Peppermint»  )


 

Ομάδα 10 – Διάφορες ντάλιες ( Misc ) – δεν περιγράφονται σε καμία άλλη ομάδα.

( π.χ. 'Moonfire' ,  'Carolina Burgundy')


 

 

 

Ομάδα 11 – Ντάλιες με κρόσια ( Fim ) – ακτίνες που χωρίζονται ομοιόμορφα ή έχουν εγκοπεί σε δύο ή περισσότερα τμήματα, ομοιόμορφα σε όλη την άνθιση, δημιουργώντας ένα εφέ με κρόσια . Τα πέταλα μπορεί να είναι επίπεδα, ελικοειδή, περιστροφικά, ίσια, καμπυλωτά ή στριμμένα.

( π.χ. «Marlene Joy» )

 


 

Ομάδα 12 – Ντάλιες μονής ορχιδέας (Star) ( SinO ) – ενιαίος εξωτερικός δακτύλιος από μπλουζάκια που περιβάλλουν έναν κεντρικό δίσκο. Οι ακτίνες είναι είτε έλικες είτε περιστροφικοί.

( π.χ. "Alloway Candy"  )

 


 

Ομάδα 13 – Ντάλιες με διπλή ορχιδέα ( DblO ) – Διπλά άνθη με τριγωνικά κέντρα. Οι ακτίνες είναι στενά λογχοειδή και είναι είτε έλικες είτε περιστροφικές. Ο κεντρικός δίσκος απουσιάζει.

( π.χ. 'Pink Giraffe" )

 


 

Ομάδα 14 – Ντάλιες με άνθη παιώνιας ( P ) – Μεγάλα λουλούδια με τρεις ή τέσσερις σειρές ακτίνων που είναι πεπλατυσμένες και διευρυμένες και διατεταγμένες ακανόνιστα. Οι ακτίνες περιβάλλουν έναν χρυσό δίσκο παρόμοιο με αυτόν των Single dahlias.

(π.χ.  'Bishop of Llandaff' )

 

 

Καλλιέργεια

Οι ντάλιες αναπτύσσονται φυσικά σε κλίματα που δεν έχουν παγετό επομένως δεν είναι προσαρμοσμένες να αντέχουν σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Ωστόσο, η κονδυλώδης φύση τους τους δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουν σε περιόδους λήθαργου, και αυτό το χαρακτηριστικό σημαίνει ότι σε εύκρατα κλίματα με παγετούς μπορούν να καλλιεργηθούν ντάλιες με επιτυχία, υπό την προϋπόθεση ότι οι κόνδυλοι σηκώνονται από το έδαφος και αποθηκεύονται σε δροσερές αλλά χωρίς παγετό συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η φύτευση των κονδύλων αρκετά βαθιά (10 – 15 cm) παρέχει επίσης κάποια προστασία. Όταν βρίσκονται σε ενεργό ανάπτυξη, τα σύγχρονα υβρίδια ντάλιας αποδίδουν πιο επιτυχημένα σε καλά ποτισμένα αλλά με ελεύθερη αποστράγγιση εδάφη, σε καταστάσεις που δέχονται άφθονο ηλιακό φως. Οι ψηλότερες ποικιλίες συνήθως απαιτούν κάποια μορφής υποστηλώματος καθώς μεγαλώνουν και όλες οι ντάλιες κήπου χρειάζονται τακτικά κορυφολόγηση ανθέων , μόλις αρχίσει η ανθοφορία.

Ασθένεια Ωίδιο

Εχθροι και Ασθένειες

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια είναι σοβαρά παράσιτα σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα την άνοιξη όταν αναδύεται η νέα ανάπτυξη μέσα από το έδαφος. Τα ζωύφια μπορούν επίσης να παραμορφώσουν τα άνθη. Τα άλλα κύρια παράσιτα που είναι πιθανό να συναντηθούν είναι οι μελίγκρες (συνήθως σε νεαρά στελέχη και ανώριμα μπουμπούκια ανθέων) και το κόκκινο ακάρεο αράχνης (προκαλεί στίγματα και αποχρωματισμό του φυλλώματος, χειρότερα σε ζεστές και ξηρές συνθήκες. Οι ασθένειες που επηρεάζουν τις ντάλιες περιλαμβάνουν το ωίδιο , γκρίζα μούχλα ( Botrytis cinerea ), μαρασμό βερτισίλλιο , μούχλα ντάλιας (Entyloma calendulae f. dahliae ), phytophthora και ορισμένοι φυτικοί ιοί . Οι ντάλιες αποτελούν πηγή τροφής για τις προνύμφες ορισμένων ειδών σκώρου.


Σήμερα η ντάλια εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα εγγενή συστατικά της κουζίνας του Οαχάκα στο Μεξικό. Αρκετές ποικιλίες εξακολουθούν να καλλιεργούνται ειδικά για τους μεγάλους κονδύλους τους που μοιάζουν με γλυκοπατάτα. Η ντάκοπα, ένα εκχύλισμα με έντονη γεύση μόκα από τους καβουρδισμένους κονδύλους, χρησιμοποιείται για να αρωματίσει ποτά σε όλη την Κεντρική Αμερική . 


Στην Ευρώπη και την Αμερική, πριν από την ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1923, στους διαβητικούς —καθώς και σε καταναλωτές— συχνά χορηγούνταν μια ουσία που ονομαζόταν άμυλο Ατλαντικού ή διαβητική ζάχαρη , που προερχόταν από την ινουλίνη , μια φυσική μορφή ζάχαρης φρούτων , που εκχυλίστηκε από κόνδυλους ντάλιας.  Η ινουλίνη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές για τη λειτουργικότητα των νεφρών.



Ντάλιες Special

Ντάλια Double Jill
792021
Βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης, το άνθος του φυτού είναι δίχρωμο κίτρινο-λευκό και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 90cm. Η συσκευασία περιέχει 1 τεμάχιο...


Ντάλια Edge of Joy
785405
Βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης, το άνθος του φυτού είναι δίχρωμο λευκό - μπορτνό και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 70cm. Η συσκευασία περιέχει 1 τεμάχιο...

Ντάλια Golden Torch
629655
Βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης, το άνθος του φυτού είναι κίτρινο και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 110cm. Η συσκευασία περιέχει 1 τεμάχιο...

Ντάλια Hayley Jane
631542
Βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης, το άνθος του φυτού είναι δίχρωμο ροζ - λευκό και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 100cm. Η συσκευασία περιέχει 1 τεμάχιο...

Ντάλια Impression Festivo
805110
Βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης, το άνθος του φυτού είναι δίχρωμο μπορντό - λευκό και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 40cm. Η συσκευασία περιέχει 1 τεμάχιο...

Ντάλια Jive
789502
Βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης, το άνθος του φυτού είναι φούξια και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 110cm. Η συσκευασία περιέχει 1 τεμάχιο...



    Δείτε εδώ όλη την γκάμα με βολβούς