Menu
Your Cart
Με την περιήγησή σας σε αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης αλλά και την χρήση Cookies. Δείτε Περισσότερα

Σπόροι Βοϊδόγλωσσα - Μποράτζα

Σπόροι Βοϊδόγλωσσα - Μποράτζα
Σπόροι Βοϊδόγλωσσα - Μποράτζα
Σπόροι Βοϊδόγλωσσα - Μποράτζα
Σπόροι Βοϊδόγλωσσα - Μποράτζα
Σπόροι Βοϊδόγλωσσα - Μποράτζα

Βοϊδόγλωσσα - Μποράτζα - Borrago officinalis

Αρωματικά,  σπόρος Βοϊδόγλωσσας :

σπορά   Μάρτιος -Απρίλιος - Μάιος -  Ιούνιος

συγκομιδή από Μάιο εώς Αύγουστο

 

Eιδικές πληροφορίες

Λατινική ονομασία: Borrago officinalis
Ετήσιο, ύψους 60-70 cm. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Διατίθεται σε φάκελο του 1,5 g.
  • Σπόροι ανά γραμμάριο: 65
  • Βάθος φύτευσης (cm): 1
  • Απόσταση φύτευσης μεταξύ των γραμμών (cm) : 50
  • Απόσταση φύτευσης επί της γραμμής (cm): 30
  • Συγκομιδή 70 ημέρες από τη φύτευση
  • Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 3-4

 

Χρήσεις                                                     

Η μπουράντζα καλλιεργείται κυρίως για μαγειρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Σήμερα η μόνη εμπορική καλλιέργεια μπουράντζας είναι για το έλαιο των σπόρων του. Το έλαιο αυτό είναι πηγή γ-λινολενικού οξέος για το οποίο η μπουράντζα είναι η μεγαλύτερη γνωστή φυτική πηγή (17-28%). Η περιεκτικότητα του σπόρου σε έλαιο είναι 26-38%. Επίσης περιέχει λιπαρά οξέα όπως παλμιτικό οξύ (10-11%),Στεατικό οξύ (3,5-4,5%), ελαικό οξύ (16-20%), εικοσενοϊκό οξύ (3,5-5,5%),΄ερουκικό οξύ (1,5-3,5%) και Νερβονικό οξύ (1,5%). Το έλαιο χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα γ-λινολενικού οξέος.

Η μπουράντζα τρώγεται φρέσκια σαν λαχανικό ή αποξηραμένη σαν βότανο. Η μπουράντζα έχει γεύση σαν αγγούρι και τρώγεται μέσα σε 

σαλάτες ή σαν γαρνιτούρα. Τα άνθη του που περιέχουν το μη τοξικό αλκαλοειδές θεσινίνη, έχουν γλυκιά γεύση και είναι από τα ελάχιστα βρώσιμα άνθη μπλε χρώματος.

Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για διακόσμηση σε διάφορα πιάτα. Έχει βρεθεί ότι τα φύλλα του περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα (10 ppm) από τα ηπατοτοξικά αλκαλοειδή ιντερμεδίνη, λυκοψαμίνη, αμαβιλίνη και σουπινίνη. Αυτά τα αλκαλοειδή υπάρχουν σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Η μπουράντζα χρησιμοποιείται στην γερμανική, Ισπανική, Ελληνική και Ιταλική κουζίνα. Στην Ελλάδα μπαίνει σε λαδερά όπως γεμιστά και ντολμάδες.Στην Γερμανία και στην Ισπανία φτιάχνεται μια πράσινη σάλτσα με βάση η μπουράντζα. Στην Ιταλία χρησιμοποιείται στον χρωματισμό ζυμαρικών όπως ραβιόλια. 

Χρήσεις στην παραδοσιακή ιατρική

Παραδοσιακά η μπουράντζα χρησιμοποιείται σαν θεραπεία σε καρδιαγγειακές διαταραχές. Καθώς και σε γαστρεντερικές παθήσεις (διάρροια, κράμπες και κολικό του εντέρου), αναπνευστικές διαταραχές (άσθμα, βρογχίτιδα) και ουροποιητικές διαταραχές.

Οι φυσικοπαθητικοί ιατροί χρησιμοποιούν τη μπουράντζα για την ρύθμιση του μεταβολισμού και του ορμονικού συστήματος και θεωρούν ότι είναι καλή θεραπεία για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η έξαψη.

Μια περίπτωση επιληπτικής κρίσης έχει αναφερθεί ότι συσχετίζεται με κατανάλωση ελαίου από σπόρους μπουράντζας.

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
Κακή Καλή
Captcha
  • Stock: In Stock
  • Model: 0045
  • Weight: 0.01Kg
Πωλήσεις: 8
Προβολές: 1248
1,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 0,88€