Menu
Your Cart
Με την περιήγησή σας σε αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης αλλά και την χρήση Cookies. Δείτε Περισσότερα

Σπόροι Θυμάρι

Σπόροι Θυμάρι
Σπόροι Θυμάρι
Σπόροι Θυμάρι
Σπόροι Θυμάρι
Σπόροι Θυμάρι

Θυμάρι-Thyme-thym

Αρωματικά,  σπόρος Θυμάρι:

σπορά  Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος

συγκομιδή όλο το χρόνο

 

Eιδικές πληροφορίες

Λατινική ονομασία: Thymus vulgaris
Πολυετές, ύψους 25-30 cm. Φύλλα πολύ αρωματικά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Διατίθεται σε φάκελο του 0,3 g.
  • Σπόροι ανά γραμμάριο: 5000
  • Βάθος φύτευσης (cm): 0,5
  • Απόσταση φύτευσης μεταξύ των γραμμών (cm) : 10-15
  • Απόσταση φύτευσης επί της γραμμής (cm): 5-10
  • Συγκομιδή 360 ημέρες από τη φύτευση
  • Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 1-2
 
Πρόκειται  για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε. 
Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας  και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης. 
Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.
 

Το θυμάρι ή θύμιο (Θύμος ο κοινός, λατ. Thymus vulgaris) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, το οποίο ανήκει στην τάξη των Σωληνανθών (Tubiflorae) και στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Είναι θάμνος μικρού ύψους (έως 30 εκατοστά), με όρθιους βλαστούς, εξαιρετικά ανθεκτικός, αναδύει πολύ ευχάριστο άρωμα. Απαντάται στις νότιες και μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης σε διάφορες περιοχές της Ασίας και καλλιεργείται στη βόρεια Αμερική.

 

Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας.(Αναλυτικοτερα παρακάτω)

 

Χρήσεις

Φαρμακευτική Χρήση

Το θυμάρι περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσοστό 1-2%. To κύριο συστατικό του αιθέριου έλαιου του θυμαριού κατά 20-54% είναι η θυμόλη ή, αλλιώς, καμφορά του θυμαριού, έχει χρήσεις στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική. Η θυμόλη έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος, όπως η Listerine. Πριν την έλευση των σύγχρονων αντιβιοτικών, το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησίμευε για την επάλειψη των γαζών. Η θυμόλη έχει αποδειχτεί επίσης αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μυκήτων που συχνά μολύνουν τα νύχια των ποδιών. Αποτελεί επίσης ενεργό συστατικό σε κάποια φυτικά σκευάσματα χωρίς οινόπνευμα, για την απολύμανση των χεριών.

Το ρόφημα από θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Για να παρασκευάσουμε έγχυμα βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού ξηρό ή 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο βότανο, χωρίς κοτσάνι, σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά και μετά το σουρώνουμε.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, αποκτούν καφεπράσινο χρώμα και αναδύουν το 

άρωμα τους όταν θρυμματιστούν. Η γεύση τους είναι πολύ δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια. Μαζί με τους αποξηραμένους ανθούς χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών σε ψάρια, κρέατα, σε διάφορες σάλτσες, σούπες κ.λ.π. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά του λικέρ βενεδικτίνη.

 

ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Από μελισσοκομικής σκοπιάς αποτελεί ένα από τα βασικότερα μελισσοκομικά φυτά αν και οι ποσότητες του μελιού που δίνει είναι περιορισμένες. Αυτό οφείλετε σε συγκεκριμένους λόγους.

Κατ αρχάς η ιδιαίτερη «πιπεράτη» γεύση του και το υπέροχο άρωμά του που ξετρελαίνει τους καταναλωτές και που σε συνδυασμό με τις μικρές παραγωγές του, ανεβάζουν αρκετά τη τιμή του που σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμα και τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων μελιών. Σε αυτό συμβάλει και η ιδιαίτερη «προσπάθεια» που πρέπει να καταβάλουν οι μελισσοκόμοι για να πετύχουν μια «αξιοπρεπή» σοδιά, αλλά και η ευαισθησία – όπως θα δούμε πιο κάτω - που δείχνει το ίδιο το φυτό στις καιρικές συνθήκε.

Από την άλλη υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας όπου το θυμάρι αποτελεί τη μοναδική κύρια ανθοφορία. Ιδιαίτερα στα ξηροθερμικά νησιά μας, το κυνήγι του θυμαρίσιου μελιού αποτελεί μονόδρομο για τους ντόπιους μελισσοκόμους.

Το θυμαρίσιο μέλι αργεί να κρυσταλλώσει και σε κάποιες περιπτώσεις το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται μετά τον χρόνο ή και ακόμα πιο πέρα. Η γεύση του είναι έντονη και λίγο «πιπεράτη» όπως προαναφέραμε και το χρώμα του ξανθό ανοιχτό, ενώ είναι αρκετά πηκτό και συγκρατεί μικρές ποσότητες υγρασίας.  

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μια ικανοποιητική νεκταροέκκριση από το υπέροχο, μα πολύ ευαίσθητο, αυτό φυτό της Ελληνικής φύσης. Μια βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει καλά το θυμάρι στις αρχές του Ιούνη, είναι να έχουν προηγηθεί αρκετές βροχές την άνοιξη και να υπάρξει και μια ακόμα καλή γύρω στα μέσα του Μάη.

Αφού θα έχει ξεκινήσει η ανθοφορία του, το θυμάρι χρειάζεται γλυκούς και ήπιους νοτιάδες με υψηλή σχετική υγρασία. Αν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας προκύψει κάποια βροχή, αυτή θα ανακόψει για λίγο τη συλλογή νέκταρος από τις μέλισσες, μα στη συνέχεια το φυτό θα δώσει με μεγαλύτερη ορμή και θα υπερκαλύψει την αργοπορία που προκλήθηκε.

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
Κακή Καλή
Captcha
  • Stock: In Stock
  • Model: 0275
  • Weight: 0.01Kg
Πωλήσεις: 47
Προβολές: 1038
1,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 0,88€