ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΚΑΖΟΝ

Πριν την σπορά ή την τοποθέτηση  φυσικού χλοοτάπητα, πρέπει να μελετήσουμε κάποιους βασικούς παράγοντες, για τη σωστή επιλογή ποικιλίας, που το καθιστούν κατάλληλο στις ανάγκες του κήπου μας. Τέτοιοι παράγοντες είναι η άρδευση, η ηλιοφάνεια, το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης καθώς και η χρήση του χώρου.

Σε αυτό το σημείο θα γίνει μία αναφορά στις επιλεγμένες βελτιωμένες ποικιλίες που απαντώνται στον Ελλαδικό χώρο και συνδυάζουν εξαιρετική καλλωπιστική εμφάνιση και αντοχή στο κλίμα της Ελλάδας. Οι ποικιλίες αυτές είναι:

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΚΑΖΟΝ

1.Festuca Arudinacea          4.Cynodon Dactylon(Αγριάδα)     

2.Paspalum Vaginatum       5.Pennisetum Clabdestinum (Κικούγιου)

2.Dichondra Repens          6.Μείγμα  γηπέδων  Festuca Ar.- Poa P.- Lolium 

 

Ας τα δούμε αναλυτικότερα :

Α) Άρδευση

  Απαραίτητη φαίνεται να είναι η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος στον κήπο, για την σωστή ανάπτυξη του χλοοτάπητά μας αλλά και την ευρωστία του, διαφορετικά θα αφιερώνουμε σημαντικό χρόνο για τακτικό χειρωνακτικό πότισμα όπου δεν θα υπάρχει σωστή διαβροχή. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος απαιτεί και ικανοποιητική πίεση και παροχή νερού (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σε ανάλογο άρθρο ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ). Επίσης πρέπει να προσδιορίσουμε και το κόστος νερού που θα καταναλώνουμε ανάλογα με την επιφάνεια, το έδαφος, το φωτισμό και την ποικιλία. Πολύ σημαντικό στην επιλογή ποικιλίας είναι και η ποιότητα νερού που έχουμε. Δεν αντέχουν όλες οι ποικιλίες σε υφάλμυρα νερά. Παρακάτω παραθέτουμε την κατάταξη των ειδών με βάση την αντοχή τους στην αλατότητα από το πλέον ανθεκτικό στο λιγότερο.

 

1.Paspalum Vaginatum

2.Pennisetum Clabdestinum (Κικούγιου)

3.Cynodon Dactylon (Aγριάδα)

4.Μείγμα γηπέδων από Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P.

 

 

Όσον αφορά την ανθεκτικότητα στην ξηρασία, τα είδη διαφοροποιούνται ως εξης :

1.Pennisetum Clabdestinum (Κικούγιου)

2.Paspalum Vaginatum

3.Cynodon Dactylon (Aγριάδα)

4.Festuca ArudinaceaΜείγμα γηπέδων από Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P.

 

  Β) Ηλιοφάνεια :

Είναι γενικώς αποδεδειγμένο ότι όλες οι ποικιλίες γκαζόν ευδοκιμούν σε άπλετο ηλιακό φως. Ορισμένα είδη δίνουν αρκετά καλά αποτελέσματα και σε συνθήκες σκίασης. Τα είδη αυτά είναι:

1.Dichondra Repens

2.Festuca Arudinacea

3.Μείγμα γηπέδων από Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P.

 

  Γ) ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Εκτός από το κόστος εγκατάστασης γκαζόν  και κατανάλωσης νερού πρέπει να προβλεφτεί και το κόστος συντήρησης του, που περιλαμβάνει την λίπανση, την κοπή, την πρόληψη και καταπολέμηση παθογόνων οργανισμών και ασθενειών. Τα ψυχρόφιλα(Festuca Arudinacea) θεωρούνται είδη με πιο χαμηλό κόστος συντήρησης λόγω της ανθεκτικότητάς τους σε παθογόνους οργανισμούς αλλά και χαμηλό κόστος εγκατάστασης λόγω της χαμηλής τιμής τους. Όσον αφορά στις ανάγκες  λίπανσης και κοπής χλοοτάπητα, το τριφυλλάκι (Dichondra Repens ) είναι το λιγότερο απαιτητικό από τα είδη. Οι ανάγκες σε νερό είναι αρκετά χαμηλές στα θερμόφιλα είδη (Pennisetum Clabdestinum (Κικούγιου), Paspalum Vaginatum, Cynodon Dactylon (Aγριάδα) όπως έχουμε προαναφέρει.

 

Δ) ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Κάθε ποικιλία έχει και διαφορετική ανθεκτικότητα στις καταπονήσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν την χρήση για την οποία προορίζεται το γκαζόν, αν για παράδειγμα έχει μόνο καλλωπιστικό ρόλο ή αθλητικής δραστηριότητας.

Υψηλή ανθεκτικότητα στη χρήση έχουν τα :

Pennisetum Clabdestinum (Κικούγιου), Paspalum Vaginatum, Cynodon Dactylon (Aγριάδα)

Μέτρια:

Festuca Arudinacea Μείγμα γηπέδων από Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P.

Μηδενική:

Dichondra Repens ( Τριφυλλάκι)

Λίγα λόγια για κάθε ποικιλία που συναντάμε στον Ελλαδικό χώρο :

Η φεστούκα (Festuca arundinacea) έχει τις περισσότερες πωλήσεις στην Ελλάδα. Κυριαρχεί στα ψυχρόφιλα είδη και έχει πολύ καλά εμφανισιακά χαρακτηριστικά με σκούρο πράσινο χρώμα, χειμώνα καλοκαίρι. Έχει μέτρια αντοχή στη σκιά,  καλή αντοχή στη χρήση και ικανοποιητική αντοχή στην αλατότητα (αγωγιμότητα μέχρι 3.000). Οι ενδοφυτικοι εμβολιασμοί το κάνουν τώρα πια, πιο ανθεκτικό στις ασθένειες. Χρησιμοποιείται για κήπους, πάρκα, ξενοδοχεία, δημόσιους χώρους πρασίνου, γήπεδα ποδοσφαίρου, πρανή δρόμων κλπ.

Το πάσπαλουμ (Paspalum vaginatum) με τα καινούρια υβρίδια υπερτερεί στα θερμόφιλα είδη με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία προσφέροντας μεγάλη οικονομία νερού. Αντέχει πολύ καλά στην αλατότητα και μπορεί να ποτίζεται και με υφάλμυρα νερά (αγωγιμότητας μέχρι 15.000) Έχει επιθετική γρήγορη ανάπτυξη , πολύ σύντομο χειμερινό λήθαργο, λεπτό φύλλωμα και ανακάμπτει γρήγορα από τις καταπονήσεις. Καλύπτει τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές γηπέδου γκολφ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σε γήπεδα ποδοσφαίρου, παραθαλάσσιες κατοικίες, πάρκα, νησιά, beach bar και γενικά όπου χρειάζεται οικονομία νερού.

Η διχόνδρα ή καλλωπιστικό τριφύλλι (Dichondra repens) σχηματίζει ένα εντυπωσιακό πυκνό τάπητα με στρογγυλά φυλλαράκια σκουροπράσινου χρώματος. Έχει το πλεονέκτημα να αντέχει στη σκιά και να κουρεύεται αραιά ή καθόλου. Χρησιμοποιείται στους κήπους με πολύ περιορισμένη ηλιοφάνεια και σε μικρά κηπάκια που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση για το κούρεμα.

Η αγριάδα ή ουγκάντα ή βερμούδα (Cynodon Dactylon) ως θερμόφιλο είδος έχει αντοχή στην ξηρασία, στο πάτημα και στην αλατότητα. Έχει λεπτό φύλλο κάτι που του δίνει ιδιαίτερη υφή και εμφάνιση. Το χειμώνα πέφτει σε λήθαργο όσο οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 12 βαθμούς Κελσίου και την άνοιξη αναβλαστάνω. Επεκτείνεται με στόλωνες και είναι κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές για κήπους δημόσιους , ιδιωτικούς, και γενικά όπου υπάρχει έλλειψη νερού.

Το Κικούγιου (Pennisetum Clandestinum) πολύ ανθεκτικό  στην ξηρασία, στο πάτημα και στην αλατότητα και έχει γρήγορη εξάπλωση. Έχει χοντρούς στόλωνες και φύλλα και πέφτει σε λήθαργο μόνο στις βόρειες περιοχές. Κατάλληλο για παραθαλάσσια αλατώδη εδάφη.

Το γηπεδικό μείγμα (Festuca Ar.- Poa P.- Lolium P) αποτελούμενο από 4 διαφορετικές ποικιλίες σπόρου γκαζόν προσδίδει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός χλοοτάπητα υψηλών επιδόσεων στην καταπόνηση και χρήση. Κύρια χαρακτηριστικά του σε σχέση με τα υπόλοιπα ψυχρόφιλα είδη είναι η ανθεκτικότητα στο πάτημα, στη ζέστη  και στην ξηρασία(εξοικονομεί 30% περισσότερο νερό σε σχέση με άλλα ψυχρόφιλα μείγματα) Ιδανική επιλογή για γήπεδα και δημόσιους-ιδιωτικούς κήπους.

 

 

 

Όσον αφορά την εγκατάσταση του χλοοτάπητα υπάρχουν  3 τρόποι:

Με μοσχεύματα

Ισχύει σε περιπτώσεις   που έχουμε  ήδη κάποια επιφάνεια γκαζόν  θερινού τύπου που εξαπλώνεται με στόλωνες (όχι με αδέλφωμα) από την οποία μπορούμε να πάρουμε τους στόλωνες, να τους τεμαχίσουμε και να τους μεταφυτεύσουμε στην επιφάνεια που θέλουμε. Οι στόλωνες θα αναβλαστήσουν και θα επεκταθούν σιγά σιγά καταλαμβάνοντας την επιφάνεια

 

Με σπορά

Χρησιμοποιούμε τους σπόρους του είδους που θέλουμε και τους σκορπίζουμε ομοιόμορφα συγκεκριμένη ποσότητα( ανάλογα το είδος) σε ανάλογη επεξεργασμένη επιφάνεια. Με ειδικό τρόπο κάνουμε επιφανειακό  θάψιμο του σπόρου και το ποτίζουμε τακτικά και προσεκτικά για να βλαστήσουν.

 Στην σπορά πρέπει να προσέξουμε:

  1. Την εποχή σποράς (ανάλογα με το είδος)
  2. Την ποσότητα σπόρου (ανάλογα με την επιφάνεια)
  3. Την ομοιομορφία σποράς
  4. Την προετοιμασία και επεξεργασία εδάφους (αφράτη επίπεδη επιφάνεια χωρίς πέτρες και συσσωματώματα, προσθήκη τύρφης)
  5. Το μερικό θάψιμο (1-2 χιλιοστά)
  6. Κυλίνδρισμα (πάτημα του σπόρου με βαρύ κύλινδρο)
  7. Τη συχνότητα και ποσότητα ποτίσματος
  8. Έντομα εδάφους (μυρμήγκια) και καιρικές συνθήκες (καταιγίδες)
  9. Προστασία χώρου (να μην πατιέται)

Με έτοιμο χλοοτάπητα

Eίναι ο πιο γρήγορος και εγγυημένος τρόπος εγκατάστασης και γίνεται σε οποιαδήποτε εποχή του έτους. Στρώνουμε λεπτές λωρίδες χώματος με φυτρωμένο γκαζόν πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε, και έχουμε σε ελάχιστο χρόνο το πράσινο τοπίο μας. Το προσέχουμε και το ποτίζουμε συχνά στην αρχή για να προχωρήσει το ρίζωμά του πιο βαθιά.

 

Στον έτοιμο χλοοτάπητα πρέπει να προσέξουμε

1.    Την προετοιμασία και επεξεργασία εδάφους (αφράτη επίπεδη επιφάνεια χωρίς πέτρες και συσσωματώματα, προσθήκη τύρφης)

2.    Την προστασία του χλοοτάπητα πριν την εγκατάσταση σε σκιερό και δροσερό χώρο

3.    Έντονο και προσεκτικό πότισμα (τύπου βροχής) μετά το στρώσιμο για να φτάσει η υγρασία σε βάθος και τακτά ποτίσματα τις πρώτες μέρες

4.    Την προστασία του χώρου τις πρώτες βδομάδες

Συντήρηση χλοοτάπητα

Βασικές διαδικασίες συντήρησης του χλοοτάπητα είναι:


  1. Πότισμα
  2. Κούρεμα
  3. Λίπανση
  4. Σκούπισμα-Καθάρισμα
  5. Ξεβοτάνισμα
  6. Φάρμακα(ασθένειες, έντομα, ζιζάνια)
  7. Επισπορά
  8. Εξαέρωση εδάφους
  9. Καθάρισμα επιφανειακού στρώματος   νεκρού γκαζόν

Σπόροι Γκαζόν

Σπόροι  Γκαζόν

Εγγύηση Ποιότητας Υψηλών Προδιαγραφών 


Ο Ισπανικός, παγκόσμιας αναγνωσιμότητας οίκος SEMILLAS FITÓ, μετά από χρόνια έρευνας και γενετικών δοκιμών, παρουσιάζει ποικιλίες γκαζόν απόλυτα προσαρμοσμένες στις συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο και είναι σε θέση να δώσει πραγματικές λύσεις ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες: χαμηλές συνθήκες συντήρησης χλοοτάπητα, έλλειψη νερού, αλατότητα, σκίαση, κυκλοφορία και χαμηλές εισροές. Οι ποικιλίες γκαζόν SEMILLAS FITÓ που παρουσιάζονται στον παρόν κατάλογο δημιουργήθηκαν ειδικά για το κλίμα της Μεσογείου και είναι καταχωρημένες στον Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κατάλογο. Ο οίκος συνεργάζεται με τους καλύτερους γενετιστές και παραγωγούς σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει επενδύσει σε ένα πλήρως εκσυγχρονισμένο εργαστήριο βιοτεχνολογίας στο οποίο διεξάγονται γενετικά προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία είναι πρωτοπόρος στη της γενετικής μεθόδου των μοριακών δεικτών σε γκαζόν.


  ✉ κάντε μια ερώτηση  

Σπόρος Γκαζόν BERMUDA  GOBI- Cynodon Dactylon
SD GZ BRMD CD
  Ο σπόρος γκαζόν Βερμούδα(Ουγκάντα, αγριάδα) είναι ένας  μεσογειακός τύπος γρασιδιού με εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία και την αλατότητα. Η βελτιωμένη αυτή ποικιλία GOBI Ουγκάντας πλεονεκτεί, σε σχέση με τις κοινές ποικιλίες, στις απαιτήσεις νερού (20 % λιγότερο) και στη δι..
Σπόρος Γκαζόν MERIDA - Festuca Arundinacea
SD GZ MRD FA
1kgrΟ σπόρος γκαζόν MERIDA - Festuca Arudinacea είναι  μεσογειακός τύπος  με μεγάλη προσαρμοστικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες και άψογη απόδοση το καλοκαίρι. Δεν ληθαργεί τον χειμώνα και ο χλοοτάπητας που δημιουργεί έχει εξαιρετική αντοχή στο πάτημα, σκούρο πράσινο χρώμα με απαλή και λεία..
Σπόρος Γκαζόν SPARRING- Μείγμα
SD GZ SPRG 2FPL
1kgrΤο μείγμα γκαζόν SPARRING, αποτελούμενο από 4 διαφορετικές ποικιλίες σπόρου, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός χλοοτάπητα υψηλών επιδόσεων. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η μεγάλη αντοχή στο πάτημα, στη ζέστη, στην αλατότητα αλλά κυρίως η υψηλή του αντοχή στην ξηρασία αφού..
Σπόρος Γκαζόν ΔΙΧΟΝΔΡΑ - Dichondra Repens
SD GZ DCHDR RPNS
1kgrΗ διχόνδρα είναι πλατύφυλλο είδος χαμηλής ανάπτυξης που δημιουργεί εντυπωσιακό και ομοιόμορφο χλοοτάπητα. Είναι θερμόφιλο είδος και ευδοκιμεί τόσο στον ήλιο όσο και στην σκιά. Χρησιμοποιείται για σπορά κάτω από δέντρα και σε σημεία που υπάρχει αδυναμία συχνού κουρέματος. Για οποιαδήποτε απο..
Σπόρος Γκαζόν ΚΙΚΟΥΓΙΟΥ - Penisetum Glandestinum
SD GZ KKG PGL
1kgrΟ σπόρος γκαζόν  AZ-1 ΚΙΚΟΥΓΙΟΥ είναι θερμόφιλη ποικιλία γρήγορης εξάπλωσης. Προσαρμόζεται άριστα σε παράκτιες περιοχές καθώς έχει εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία και την αλατότητα. Ληθαργεί τον χειμώνα μόνο σε βόρειες περιοχές. Σπέρνεται μόνο του ή σε μείγμα με άλλα ψυχρόφιλα είδη. Χρή..